14.12.2016

Ylen tilanteessa ei ole voittajia

Seurasin tänään koulutyötäni varten Twitteriä ja huomasin, että Ylen ajankohtaistoimituksen päällikkö Jussi Eronen on eronnut tehtävästään. Siitä ei kulunut kovin montaa hetkeä, kun Sipilä-gaten kohteena ollut Salla Vuorikoski teki samanlaiset johtopäätökset.

Ilta-Sanomien haastattelussa Eronen sanoo, että eropäätös oli kypsynyt useita viikkoja ja ns. Sipilä-gate vaikutti huomattavasti päätökseen.
"Päätoimittaja halusi muokata juttua Sipilän painostuksen jälkeen. Muuttaa sisältöä, poistaa faktoja, poistaa paikkansa pitävän grafiikan informoimatta siitä lainkaan esimiestä tai jutun tehneitä toimittajia."

Eronen sanoo viimeise pisaran olleen sen, että kun hän halusi yksinkertaistaa ajankohtaistoimintaa, tehtiinkin väliaikaisjärjestely, jonka myötä himmelistä tuli entistä sekavampi.

Oma tunnelmani Ylen viime viikkojen kohusta on surullinen ja järkyttynyt.
Luulen, että somessa moni tulee sanailemaan asiasta nokkelasti, tekemään sketsejä, irvailemaan jne.

Minusta tässä tilanteessa ei ole kuitenkaan voittajia.
Tästä ei hyödy kaupallinen media, ei Yle, eivät kansalaiset, tuskin Sipiläkään pitkässä juoksussa.

(Sanon, ettei kaupallinen mediakaan hyödy, sillä luottamus median riippumattomuutta kohtaan voi ihan yleisesti laskea. Tuskin tilaajamäärät- tai klikitkään merkittävissä määrin lisivät.)

Jotkut voivat tehdä hyvän rekrytoinnin Vuorikoskessa ja Erosessa, mutta kokonaiskuvassa jäädään pahasti miinukselle.

Sen sanon, että jos naisen johtamassa mediassa olisi tällaisia sotkuja, olisi päätoimittaja jo vaihdettu tilanteen rauhoittamiseksi.
Jos Jääskeläinen ajattelisi Ylen parasta, hän kantaisi vastuun ja irtisanoutuisi, riippumatta siitä, kokeeko hän toimineensa oikein vai väärin.

Luulen, että moni muukin journalisti miettii Ylestä lähtöä. Suomen mediamarkkinat ovat kuitenkin pienet eikä työpaikkoja ole loputtomasti.
Ja Ylellä on yhä resursseja tehdä laadukasta journalismia.
Yle on monelle tärkeä. Minäkin rakastan Yleä!

Voin vaan kuvitella miltä Ylessä työskentelevistä toimittajista nyt tuntuu. Heidän asioistaan keskustellaan, ja samalla heidän mahdollisuudet osallistua keskusteluun ovat heikot, koska mm. hallintoneuvoston pj Kimmo Kivelän mielestä taloon kuuluvat asiat tulisi käsitellä talon sisällä.
Ne, joilla olisi eniten aiheesta tietoa, eivät saa tai uskalla puhua.
Ei kukaan varmasti halua riskeerata omaa työpaikkaansa.
Varmasti ärsyttää, että "ulkopuoliset huutelee" heidän asioistaan. Moni kokee, että kaikki hyvin tehty työ sivuutetaan tässä keskustelussa.
Samalla kyseessä on kuitenkin verovaroin rahoitettu julkinen palvelu, joten "yleisön huuteluun" meillä kaikilla on oikeus.

En tiedä, mikä on tilanteeseen oikea vastaus. Jonkinlaista kriisiviestinnän ammattilaista ja ulkopuolista sovittelijaa varmasti kuitenkin kaivattaisiin.
Ei ole oikein, että tilanteessa vaietaan.
Tarvitaan tiekartta, jonkinlainen suunnitelma, Ylen luottamuksen lisäämiseksi, koska julkisin varoin rahoitetulle mediapalvelulle on yhä tarvetta.

Ei kommentteja: