30.1.2016

Julkista työtä tekevän ei tarvitse sietää ulkonäköön kohdistuvaa arvostelua


"Oletko Jari Porttilalle sukua? Silmäpusseistasi voisi niin päätellä."

"Vatsasi on iso."

Esimerkiksi tällaisia kommentteja saavat joka aamu viideltä töihin heräävä radion aamujuontaja ja Ylelle tv-ohjelmaa tekevä, erittäin pieni ja siro nainen.
Aivan älytöntä.

Millä oikeudella ihmiset arvostelevat toisen ulkonäköä? Ulkonäkö, okei, se näkyy ulospäin, mutta on a) asioita, joille ei voi mitään ja b) joille ei tarvitse haluta tehdä mitään c) kaikkia ei voi eikä tarvitsekaan miellyttää, d) osa palautteista on sellaisia, jotka eivät edes pidä paikkaansa. Kuten tässä tapauksessa tämä iso maha. Tummat silmäpussitkin voivat sopia hyvin jonkun habitukseen. Se on makuasia.

Kysynkin arvostelijoilta: Kuinka mukavaa Sinusta olisi kuulla ulkonäköösi liittyvää arvostelua?

Moni ajattelee, että jos on julkisessa työssä, pitää sietää kovaakin kritiikkiä. No, niin onkin. Mutta kritiikin tulee olla asiallista ja kohdistua henkilön työhön, tässä tapauksessa vaikka ohjelman sisältöön tai mitä päästää suustaan, ei siihen, miltä näyttää. Missikisat ovat sitten ehkäpä asia erikseen, enkä lähtisi arvioimaan missejäkään enää kisojen jälkeen.

Toivon politiikoille, toimittajille, näyttelijöille ja muille julkista työtä tekeville kunnioitusta.
Emme voi vaikuttaa kaikkeen ja vaikka voisimme, ei meidän kaikkien tarvitse olla samasta puusta veistettyjä. Sellainen olisi tylsää.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, kiitos bloggauksestasi! Käsittelet tärkeää asiaa.

Ulkonäköön liittyvä kommentointi on kimurantti asia. Olen nimittäin törmännyt ihmisiin, joiden mielestä ulkonäköä ei pidä missään tapauksessa kommentoida myönteisestikään (esim: Onpa sulla kivasti leikattu tukka; Mahtavasti istuu sinulle tuo uusi takkisi!). Oma kokemukseni on, että myönteinen ulkonäköön liittyvä arviointi tekee kohteensa iloiseksi.

Kuvailemasi tapaus on toista ääripäätä. Hämmästyttävää, miten moni ihminen katsoo oikeudekseen arvostella toisen ulkonäköä ikävästi, jopa pilkallisesti. Ja tilanne korostunee julkisuuden henkilöiden kohdalla. Myös teinien elämässä ulkonäkökritiikki voi olla ankaraa ja pahimmillaan julmaa.

Elämme ulkonäkökeskeisessä maailmassa, toden totta. Äskettäin julkaistiin tutkimus, jonka mukaan johtajaksi hakevan ulkonäkö vaikuttaa hänen työnsaantimahdollisuuksiinsa. Muistan lukeneeni sellaisenkin tutkimuksen, että ylipainoisten naisten on vaikeampaa saada työpaikka kuin nk. normaalipainoisten.